Rozgrzewająca kolacja - jajka gotowane w pomidorach

Potrzebujemy

  • ząbek czosnku
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • 3 pomidory (poza sezonem można użyć z puszki)
  • łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • pieprz, suszone/świeże oregano,bazylia,zioła prowansalskie

Przygotowanie

Na niewielkiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić ząbek czosnku i ostrą paprykę. Dodać pomidory (jeżeli maja grubą skórkę można sparzyć i obrać), przyprawy i gotować 5 minut. Do pomidorów wbić jajka i gotować pod przykryciem (najlepsze są po około 7 minutach)

Informacje dodatkowe

Posiłek polecam, ponieważ zawiera jedynie 300 kcal, pełnowartościowe białko jaja kurzego, wiele witamin i składników mineralnych, m.in. potas, witaminę A, C, E, B2 czy kwas foliowy, przeciwutleniacze np. likopen.

W tym daniu na podkreślenie zasługuje często pomijany czerwony barwnik z grupy karotenoidów:

Likopen

Likopen jest silnym antyoksydantem, który jest lepiej przyswajany z produktów przetworzonych niż ze świeżych. Dlatego głównym źródłem likopenu są pomidory lecz nie jako świeże warzywa a poddane obróbce cieplnej np. koncentraty, sosy, przeciery pomidorowe (podczas gotowania pomidorów dochodzi do niszczenia ścian komórkowych, dzięki temu likopen jest łatwo uwalniany z soku komórkowego i staje się dostępny). (2,4)

Likopen jest najsilniejszym przeciwutleniaczem wśród karotenoidów - chroni przed wolnymi rodnikami - opóźnia procesy starzenia, chroni przed licznymi chorobami, w tym układu krążenia, oczu czy nowotworami. (4)

  1. Likopen dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym działa przeciwnowotworowo, co dotyczy szczególnie raka gruczołu krokowego (4), ale również raka płuc, piersi, układu pokarmowego i białaczki. Zachorowalność na nowotwory wśród osób będących na diecie bogatej w pomidory i jego przetwory jest o około 35% niższa w porównaniu do grupy kontrolnej (1).
  2. Likopen reguluje stężenie cholesterolu we krwi. Zapobiega utlenianiu frakcji LDL cholesterolu i obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi, co przyczynia się do spadku ryzyka chorób układu krążenia. (3)
  3. Likopen dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym chroni nasz organizm przed rozwojem chorób układu sercowo - naczyniowego. W badaniach epidemiologicznych osoby z najwyższym stężeniem likopenu we krwi (>0,62 µg/g) charakteryzowały się niższym ryzykiem wystąpienia zawału serca (aż o 46%) w porównaniu do osób z najniższym stężeniem likopenu we krwi (<0,11 µg/g). (1)
  4. Likopen wpływa także na stan i wygląd skóry. Dziesięciotygodniowa dieta zawierająca 16 mg likopenu (np. 40 g pasty pomidorowej - 4 duże łyżki) znacznie ograniczała powstawanie rumienia pod wpływem promieni UV. Likopen dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym chroni skórę przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym oraz zapobiega zbyt wczesnym procesom starzenia. Likopen uczestniczy w procesach odpowiedzialnych za elastyczność skóry, sprzyja utrzymaniu prawidłowej jędrności i gęstości skóry. (5)
  5. Likopen odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób oczu takich jak zaćma czy AMD (zwyrodnienie plamki żółtej). W odróżnieniu do innych karotenoidów (luteina i zeaksantyna) likopen nie znajduje się w tkankach oka, ale bierze udział w procesach odnowy antyoksydantów znajdujących się w oku. (6)

Likopen jest związkiem, którego organizm człowieka sam nie syntetyzuje, dlatego należy dostarczać go wraz z pożywieniem (np. dzisiejszą propozycją kolacji :)). Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym likopen coraz częściej traktowany jest również jako potencjalny lek. (1)

Źródła

  1. Belter A, Giel-Pietraszczuk M, Oziewicz S, Chomczyński P, Barcieszewski J. Likopen – występowanie, właściwości oraz potencjalne zastosowanie. Postępy Biochemii 2011; 57(4): 372-380
  2. Gwóźdź E, Gębczyński P, Prozdrowotne właściwości pomidorów i jego przetworów. Med Rodz 2015; 4(18): 186-188
  3. Grajek W.: Rola przeciwutleniaczy w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 1 (38), 152-160.
  4. Skiepko N, Chwastowska - Siwiecka I, Kondratowicz N. Właściwości likopenu i jego wykorzystanie do produkcji żywności funkcjonalnej. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2015, 6(103): 20–32
  5. Wiktorowska - Owczarek A. Antioxidative properties of tomato (Lycopersicum esculentum L.). Postępy Fitoterapii 3/2013, 195-199
  6. Wiktorowska-Owczarek A, Nowak JZ. Patogeneza i profilaktyka AMD: rola stresu oksydacyjnego i antyoksydantów. Post Hig Med Dośw 2010; 64:333-43.