Jak wzmocnić odporność? (probiotyki)

Czym są probiotyki?

Probiotyki − według obecnie obowiązującej definicji ekspertów z FAO i WHO z 2002 r. to żywe szczepy mikroorganizmów, które podawane w odpowiedniej ilości mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Dlaczego mikroorganizmy wpływają na naszą odporność?

Jednym z filarów układu odpornościowego są jelita, a konkretnie tkanka limfatyczna występująca w ich obrębie – GALT (ang. gut-associated lymphoid tissue). Nierozłącznym elementem współdziałającym z układem odpornościowym jelit jest zasiedlająca je mikroflora. W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się około 1014 komórek mikroorganizmów z 400−500 różnych gatunków. Nasze jelita są więc miejscem gdzie komórki układu odpornościowego spotykają się z bakteriami jelitowymi. W ten sposób bakterie jelitowe mogą zmieniać funkcjonowanie naszej odporności.

Skład ilościowy mikroflory u poszczególnych osób jest bardzo zróżnicowany. Zależy on m.in. od warunków środowiskowych, stanu zdrowia, poziomu stresu, cech osobniczych, a także rodzaju diety. Różnorodność mikroorganizmów jelitowych może nieść ze sobą korzyści, ale i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Dlatego tak ważne jest aby dbać o skład ilościowy i jakościowy naszej mikroflory jelitowej.

Jak mikroorganizmy wpływają na naszą odporność?

Probiotyki:

  • stymulują organizm do namnażania oraz aktywności limfocytów B oraz limfocytów T,
  • zwiększają zawartość γ-interferonu we krwi,
  • stymulują syntezę i aktywację komórek NK (natural killers),
  • wpływają na namnażanie się i aktywację makrofagów,
  • stymulują produkcję cytokin,
  • zapobiegają kolonizacji drobnoustrojów patogennych dzięki hamowaniu adhezji wirusów do nabłonka.

Większość badań potwierdza, że odpowiednia probiotykoterapia łagodzi przebieg infekcji, skraca czas trwania infekcji i zmniejsza ilość epizodów infekcji górnych dróg oddechowych.

Należy pamiętać, że żywność jest doskonałym źródłem probiotyków. Nie trzeba ich przyjmować wyłącznie w postaci tabletek.

Źródła probiotyków w diecie

  • ogórki kiszone,
  • kapusta kiszona,
  • inne kiszone warzywa
  • zakwas buraczany,
  • zakwas chlebowy,
  • fermentowane napoje mleczne (np. kefir, jogurt),
  • kombucha,
  • rejuvelac,
  • fermentowane produkty sojowe,
  • wiele innych.

Probiotyki a COVID-19

W badaniu naukowców z Medical Treatment Expert Group for COVID-19, opublikowanym przez „American Journal of Gastroenterology” przeanalizowano dane 204 pacjentów z potwierdzoną chorobą COVID-19. Naukowcy wykazali, że 48,5% (99) pacjentów trafiło do szpitala z objawami ze strony układu pokarmowego. Były to między innymi brak apetytu (83,8%) i biegunka (29,3%).

Jeżeli chcemy dbać o odporność w czasie pandemii pamiętajmy o naszych jelitach!

Źródła:

  1. Górska S., Jarząb A., Gamian A., Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy, "Postępy Hig Med Dośw" 63, 2009, 653–667.
  2. Maciorowska E., Ryszczuk E., Rola probiotyków i prebiotyków w procesie immunomodulacji w przewodzie pokarmowym, "Zakażenia" 1, 2012, 33–39.
  3. Kekkonen RA, Vasankari TJ, Vuorimaa T, Haahtela T, Julkunen I, Korpela R. The effect of probiotics on respiratory infections and gastrointestinal symptoms during training in marathon runners. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2007;17(4):352–363.
  4. Cox AJ, Pyne DB, Saunders PU, Fricker PA. Oral administration of the probiotic Lactobacillus fermentum VRI-003 and mucosal immunity in endurance athletes. Br J Sports Med. 2010;44(4):222–6.