Czym jest gluten?
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występującą w ziarnach niektórych zbóż.
Podczas wyrabiania ciasta, gluten (zawarty w mące) tworzy z wodą charakterystyczną, przestrzenną strukturę, która nadaje puszystości i elastyczności wypiekom. To dlatego tradycyjny chleb jest tak miękki i puszysty.
Gdzie przede wszystkim skrywa się gluten?
- pszenica,
 - żyto,
 - pszenżyto,
 - jęczmień,
 - owies (ze względu na zanieczyszczenia).
 
Dieta bezglutenowa - produkty zakazane
- mąka pszenna, żytnia, jęczmienna,
 - kasza manna, kuskus, pęczak, jęczmienna, bulgur,
 - bułka tarta, panierki,
 - płatki, zarodki pszenne, otręby,
 - gotowe musli,
 - produkty z dodatkiem ziaren zbóż,
 - ciastka, biszkopty, wafle, paluszki, precelki, krakersy,
 - produkty cukiernicze wypiekane z mąk glutenowych - drożdżówki, pączki, rogale, bułki słodkie,
 - naleśniki, racuchy, kopytka, pyzy, pizza racuchy,
 - zupy zaprawiane mąkami glutenowymi,
 - makarony.
 
Gdzie jeszcze możmy spodziewć się glutenu?
- niektóre leki i suplementy,
 - gotowe produkty w panierce np. paluszki rybne, nuggetsy,
 - budynie, chipsy, batony, lody, cukierki, ciastka,
 - mieszanki przypraw, zupy w proszku, dania gotowe,
 - niektóre kawy,
 - gotowe sosy, dipy, musztarda, ketchup,
 - wędliny, pasztety, parówki.
 
Nie trzeba odbierać sobie całkowitej przyjemności z gotowania, istnieje wiele naturalnych, bezglutenowych produktów, które bez problemu mogą zastąpić gluten i produkty go zawierające.
Zboża naturalnie niezawierające glutenu
Możemy wybierać kaszę, mąki, płatki, makarony, przetwory, wypieki z poniższych zbóż:
- proso - jaglana,
 - gryka,
 - kukurydza,
 - ryż,
 - amarantus,
 - komosa ryżowa,
 - mąka kasztanowa, ziemniaczana,
 - wszystkie owoce i warzywa (w tym warzywa strączkowe i ziemniaki),
 - nieprzetworzone mięso,
 - oliwy i oleje,
 - orzechy, nasiona, pestki, wiórki, sezam.
 
Dlaczego warto omijać większość produktów oczyszczonych z glutenu?
Podczas procesu produkcyjnego produktów bezglutenowych dochodzi często do drastycznego obniżenia wartości odżywczej (jak widać na powyższym zdjęciu). Dlatego, jeżeli tylko możemy, wybierajmy naturalne produkty bezglutenowe, a omijajmy gotowe oczyszczone mieszanki bezglutenowe, często z bardzo długą datą przydatności do spożycia.
Należy pamiętać, że produkt bezglutenowy nie zawsze równa się zdrowy.