Gluten. Czym zastąpić produkty glutenowe?

Czym jest gluten?

Gluten jest mieszanką białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występującą w ziarnach niektórych zbóż.

Podczas wyrabiania ciasta, gluten (zawarty w mące) tworzy z wodą charakterystyczną, przestrzenną strukturę, która nadaje puszystości i elastyczności wypiekom. To dlatego tradycyjny chleb jest tak miękki i puszysty.

Gdzie przede wszystkim skrywa się gluten?

  • pszenica,
  • żyto,
  • pszenżyto,
  • jęczmień,
  • owies (ze względu na zanieczyszczenia).

Dieta bezglutenowa - produkty zakazane

  • mąka pszenna, żytnia, jęczmienna,
  • kasza manna, kuskus, pęczak, jęczmienna, bulgur,
  • bułka tarta, panierki,
  • płatki, zarodki pszenne, otręby,
  • gotowe musli,
  • produkty z dodatkiem ziaren zbóż,
  • ciastka, biszkopty, wafle, paluszki, precelki, krakersy,
  • produkty cukiernicze wypiekane z mąk glutenowych - drożdżówki, pączki, rogale, bułki słodkie,
  • naleśniki, racuchy, kopytka, pyzy, pizza racuchy,
  • zupy zaprawiane mąkami glutenowymi,
  • makarony.

Gdzie jeszcze możmy spodziewć się glutenu?

  • niektóre leki i suplementy,
  • gotowe produkty w panierce np. paluszki rybne, nuggetsy,
  • budynie, chipsy, batony, lody, cukierki, ciastka,
  • mieszanki przypraw, zupy w proszku, dania gotowe,
  • niektóre kawy,
  • gotowe sosy, dipy, musztarda, ketchup,
  • wędliny, pasztety, parówki.

Nie trzeba odbierać sobie całkowitej przyjemności z gotowania, istnieje wiele naturalnych, bezglutenowych produktów, które bez problemu mogą zastąpić gluten i produkty go zawierające.

Zboża naturalnie niezawierające glutenu

Możemy wybierać kaszę, mąki, płatki, makarony, przetwory, wypieki z poniższych zbóż:

  • proso - jaglana,
  • gryka,
  • kukurydza,
  • ryż,
  • amarantus,
  • komosa ryżowa,
  • mąka kasztanowa, ziemniaczana,
  • wszystkie owoce i warzywa (w tym warzywa strączkowe i ziemniaki),
  • nieprzetworzone mięso,
  • oliwy i oleje,
  • orzechy, nasiona, pestki, wiórki, sezam.

Dlaczego warto omijać większość produktów oczyszczonych z glutenu?

Podczas procesu produkcyjnego produktów bezglutenowych dochodzi często do drastycznego obniżenia wartości odżywczej (jak widać na powyższym zdjęciu). Dlatego, jeżeli tylko możemy, wybierajmy naturalne produkty bezglutenowe, a omijajmy gotowe oczyszczone mieszanki bezglutenowe, często z bardzo długą datą przydatności do spożycia.

Należy pamiętać, że produkt bezglutenowy nie zawsze równa się zdrowy.